събота, 15 февруари 2014 г.

Саймън Мордън "Теории за по̀лета"

...

"Теории за по̀лета" е книга две от поредицата за Метрозоната след "Уравненията на живота". Тъй като героите са едни и същи, е добре да се започне с първата част, защото иначе втората ще остане недоразбрана.

Още в началото на романа се озоваваме отново в Метрозоната, хм, малко поразрушена след като Самуил Петрович и компания се вихриха в предната част. Минало е известно време от тези събития, но не много, може би няколко месеца. За добре дошли в романа Сам открива как да направи изкуствена гравитация или антигравитация, но ние си знаем какъв е умник. Не остава време да се дивим на гения му, защото престрелките започват веднага. Този път се наместват американците, на които много им се иска да разберат какво точно се е случило в нощта, в която Метрозоната беше почти разрушена. На сцената се появява и нов фактор - Външните, чакали двайсетина години да дойде тяхното време.

Действието, разбира се, се движи шеметно и няма да разочарова никой. Събитията отново са съсредоточени в рамките на денонощие - две. Реалната и виртуална действителност се смесват съвсем естествено. Петрович тайно си комуникира с един интересен ИИ, чак му завидях. Този ИИ е не по-малко саркастичен от самия Петрович и аз лично много се забавлявах с разговорите им. Разбира се уникалното псуване на руски си остава запазена марка само на Пертович. Края на романа не остава никакво съмнение, че има и следваща част и колкото и да ми се иска да разбера какво ще се случи, ще изчакам българското издание. До колкото направих справка, историята на Петрович засега е в четири части.

Много приятен за четене, една идея по-лесен от първата част откъм технологии, виртуалност и ИИ, но със същото високо качество. Очаквам с нетърпение развитието на историята. Отново благодаря на Колибри за предоставеното ми копие и ги поздравявам, че издават този жанр :)

Още за романа в Книголандия
 


 Чудесен превод на Васил Велчев

 Художник на корицата Росен Дуков, наистина е наслада за окото

 Издание на Колибри

 Книга N 10 в поредицата Галактики

 Във Goodreads

Няма коментари:

Публикуване на коментар