Романът е бил забранен в Чехословакия до 1989 г., през 2006 г. е екранизиран от Иржи Менцел

„Обслужвал съм английския крал” на Бохумил Храбал (Изд. „Колибри”) е роман, чиято история започва бурно. Написан е през 1971 г., но е публикуван едва през 1989 г.

Книгата е забранена в Чехословакия по време на комунизма и мнозина отиват в затвора заради опитите си да я разпространяват нелегално във вид на машинописен текст.

Обслужвал съм английския кралИзцяло в традицията на чешкия хумор, романът разкрива морала и прищeвките на комунистическото общество чрез кариерата на сервитьора Ян Дите.

Храбал ни запознава с невероятните превратности, които животът поднася на младия мъж, възходите, паденията и примиренията му, изборите и съмненията му.

Езикът на Храбал е близък до спонтанната говорима реч, което го прави близък до читателя, и в същото време предизвикателен за следване, заради многото мисли и описания, предадени „на един дъх”.

Освен че авторът ни разказва и най-дребните житейски вълнения на своя главен герой, той не пропуска да ни запознае и с обстановката, като ни описва както красивата чешка природа и провинция, така и столицата Прага.

Разказът преминава от бурната младост и мечти на Ян, през неговата трансформация на базата на промените в обществото, „нагласянето” му към тези промени и изводите за света, до които достига, когато вече остарява.

Не на последно място, със сигурност ще се забавлявате на дребните премеждия на хотелския персонал и гостите на различните видове хотели, в които „нашият” сервитьор трупа опит. Най-малкото, както подсказва и заглавието, сред тях фигурира английският крал, а защо не и един император ;)

Романът е екранизиран от известния чешки режисьор Иржи Менцел през 2006 г., а ролята на Ян Дите е поверена на българския актьор Иван Бърнев.

Откъс от автобиографичната книга на Менцел „Капризни години” можете да си припомните тук.

Избрани цитати от Обслужвал съм английския крал

Разбрах още, че най-човешкото отношение на човек към човека е тишината, един час тишина, после четвърт час и най-накрая последните няколко минути…

  • Та вървях аз, а никой не се показваше, нито по пътеката, нито от прозорците, нито от балконите, беше тихо, чуваше се само вятърът във въздуха, който ухаеше и можеше да се яде като сладолед, като невидим разбит на пяна сняг, почти можеше да се яде с лъжичка, имах чувството, че ако към него си взема кифла или парче хляб, направо мога да го отпивам този въздух, като мляко.

Малко за автора

Бохумил Храбал - автор на Обслужвал съм английския крал

Бохумил Храбал

Бохумил Храбал (1914–1997) е прочут чешки писател и редом с Хашек и Чапек е смятан за един от най-великите автори на ХХ век.

Произведенията му са превеждани на близо 30 езика. Сред най-известните са „Строго охранявани влакове“ и „Обслужвал съм английския крал“.

Храбал е новелист и автор на разкази, чиито истории са повлияни от сюрреализма, дадаизма и психоанализата. От сюрреалистите той усвоява техниката на „автоматичното писане“. Стилът му е повлиян и от Джеймс Джойс и т.нар. „поток на съзнанието“.

Храбал започва да пише стихове още през 40-те, но се утвърждава като автор относително късно – около 50-ата си годишнина.

Международната му слава се свързва с романа „Строго охранявани влакове“, който излиза през 1965 година. Творбите на Храбал са забранени след нахлуването на съветските войски в Чехословакия през 1968 година.

* * *

geriКолонката на Гери е поредица на първия ни гост-автор – Гери Бенчева. Блогър, пътешественик, страстен почитател на хубавата литература, кино и театър, Гери е автор на блога Приказки и мисли за непораснали деца.

„От онези с многото мечти и големите емоции. И от онези, които събират усмивки“, както казва тя.

Гери ще продължава да ни вдъхновява да четем книги, да заставаме пред малкия и големия екран, да пътешестваме… да откриваме красотата на света.

Повечето ни читатели намират статията за удивителна. А ти?
  • удивителна (25%)
  • вдъхновяваща (25%)
  • любопитна (25%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (25%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук