Романът разкрива трудностите, пред които се изправя Луи XIV, за да осъществи плана си за величествения дворец

българската корица на ВерсайРоманът „Версай” на американската писателка Елизабет Маси (Изд. „Колибри”) пренася читателя в изпълнения с интриги, страст и жестокост френски кралски двор по времето на Луи XIV, познат като Краля Слънце.

Книгата, написана по телевизионния сериал на Саймън Мирън и Дейвид Уолстънкрофт, покрива един кратък период от управлението на абсолютния монарх, като се фокусира върху плана му да изгради двореца „Версай” в околностите на Париж, където да изведе и да държи под око склонните към заговорничене благородници.

Проектът струва скъпо, а идеята идва в трудно за Франция време, което поражда недоволството на различни обществени прослойки, като и бедни, и богати намират проекта за абсолютно ненужен и ексцентричен.

Романът обаче ни разкрива, че кралят, изрекъл фразата „Държавата, това съм аз”, е бил воден не само от личното си желание да стои далече от Париж заради неприятни спомени от детството си, но и от амбицията да сътвори за бъдещите поколения едно истинско произведение на изкуството.

Въпреки многобройните врагове, които Луи XIV успява да си спечели и опитите за неговото убийство и сваляне от власт, той управлява страната над 72 години. Остава в историята не само с желанието да покори аристокрацията, многобройните любовници, преследванията на протестантите и няколко големи войни и спечелени територии, но и с подкрепата си за развитието на културата.

По негова идея е  построена и друга емблематична сграда – Дома на инвалидите в Париж, който днес съхранява останките на много френски владетели и е една от най-посещаваните туристически дестинации във френската столица.

Паралелно с основния версайски сюжет, Маси ни потапя и в атмосферата на дворцови интриги, любовни аватнюри и неутолимата жажда за власт, характерна може би за всяко едно кралско управление в Европа през онези векове. Авторката описва детайлно както страстта, така и мъченията, на които са подложени героите в тази бляскава приказка. А краят дразни любопитството и подтиква читателя да иска още от тази завладяваща история.

Със затварянето на последната страница се замислих колко прав е бил кралят, управлявал през далечния XVII. Той наистина дава на Франция дворец, който остава през вековете и впечатлява хората и днес.

Бих казала даже, колкото и клиширано или нагласено за статията да прозвучи, че до момента това е най-величественият и красив дворец, който съм имала щастието да разгледам. Един поглед към градините стигаше, за да си представя как героите на онова време се разхождат из зелените лабиринти. И този момент остана в сърцето ми.

Градините на Версай, през обектива на Гери

Градините на Версай, през обектива на Гери

Избрани цитати от Версай

Ние никога няма да сме в състояние да завладеем целия свят, но можем да направим така, че целият свят да гледа на нас като на свой център.

  • Луи се загледа в танцуващия пламък на свещта.

– Те искат да ме убият, приятелю – продължи той. – Те биха ни убили всички нас, за да запазят миналото. Може би ще успеят да го сторят. Но промените ще дойдат, каквото и да се случи. Ако искаме да продължим да живеем, има само един начин: трябва да изградим собствените ни основи. Тук.

– Защо тук, Ваше Величество?

– Защото отказвам да съм кралят на Париж. Аз съм Луи Четиринайсети, кралят на Франция.

  • Кралете не плачат, казваше майка му. Независимо пред какви трудности са изправени. Аз съм Слънцето, аз съм Кралят.
  • Балът с маски беше шумен, весел и несъмнено елегантен. Една наскоро завършена фреска, представляваща четири лъчезарни ангела, издигащи се към слънцето, украсяваше тавана и десетки кристални канделабри блестяха с цветовете на небесната дъга, заливайки с ослепителни отражения лъскавия под. Придворните разговаряха, смееха се и се наслаждаваха на най-отлежалите вина от кралската изба. Всички носеха маски: лисици и коне, елфи и таласъмчета, птици с пера и демони с остри зъби.
  • – Действах в името на Франция, защото аз съм Франция. Ако мен ме нямаше, страната щеше да бъде изпепелена в огъня на междуособиците на благородниците. Музиката, балетът, изкуството, модата, красотата… – изреждаше Луи, сочейки с жест градините – всички тези неща притежават способността да променят една нация отвътре, да докосват сърцата и умовете на народа, да го привързват към нас. Ние никога няма да сме в състояние да завладеем целия свят, но можем да направим така, че целият свят да гледа на нас като на свой център. И един ден, братко мой, това ще стане. Цената, която трябва да заплатим, си заслужава стократно.

Малко за авторите на книгата и сериала

Елизабет Маси

Елизабет Маси

Американската писателка Елизабет Маси е автор на исторически и хорър романи.

Специализира в писането на романи по телевизионни сериали като „Династията на Тюдорите” и „Версай – мечтата на един крал”.

Авторите на сериала, по който е написана книгата са Саймън Мирън – британски журналист и автор на телевизионни сценарии („Престъпни намерения”) и Дейвид Уолстънкрофт – британски сценарист („Ми-5”) и автор на шпионски романи.

Повечето ни читатели намират статията за удивителна. А ти?
  • удивителна (25%)
  • вдъхновяваща (25%)
  • любопитна (25%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (25%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук