Четем и купуваме повече онлайн по време на пандемията, сочи проучване

Разказваме как кризата с COVID се отрази на пазара на всякакъв вид литература у нас. Проучване на Асоциация „Българска книга“ сочи, че над половината от издателствата са били засегнати от кризата. За сметка на това обаче ръст имат продажбите на книги онлайн.

РАННОТО ДЕТСКО ЧЕТЕНЕ: Как да възпитаме любов към книгите у детето?

За Валентин Янакиев книгите означават всичко. Разказва, че чрез книгите обича да се връща към забравеното минало. И днес тръгва по следите на нова история в близката книжарница. Пандемията обаче поставя бариера между Валентин и книгите. И изправя книжарниците пред ново предизвикателство. Заради двата локдауна една от големите вериги у нас губи голяма част от оборота си.

Но затворените магазини налагат и нови тенденции в четенето. А продажбите на книжарници и издатели скачат многократно, след като българинът започва да си купува повече книги онлайн. По думите на писателя Нидал Алгафари на пазара се налага и друга мода – аудиокнигите. Въпреки това според него още не е настъпил моментът, в който новите технологии ще превърнат книгите в отживелица.

Библиомат вместо библиотека - как да си вземеш книга безконтактно? (ВИДЕО)

"По-възрастното население или такива, които са над 45 години, може би, все още предпочитат, като отворят книгата, да усетят аромата на мастилата, на хартията, онази носталгия, която имат от едно време“, смята той.

Затова от бранша са убедени, че не толкова антикризистните мерки, колкото четящото население ще спаси книжния бизнес.