Финландска литература - е

Финландска литература - термин, който обикновено се отнася за устната народна традиция във Финландия, включително и народната поезия и литература. написани и публикувани във Финландия. До средата на ХIХ век като основен език на литературата Finlyadnii е шведски. Сега е финландски. Има и някои паметници на средновековната литература на латиница. Съвременната литература във Финландия, в допълнение към фински и шведски език, представен като отделни произведения, написани на езиците на националните малцинства - (. Северна Инари Сами и сколт Sami) на Sami език, руски език. Татар. Естонски. Еврейски (идиш), и др.







Финландска литература - е

Микаел Агрикола (ок. 1510-1557), духовник, учен, учен, създател на литературния фински език

История на финландската литература

Има доказателства, че богатото народно изкуство под формата на песни, разкази и поезия руни (включително тези, базирани на предхристиянски митология) на езика на народите, населяващи територията, съответстваща на днешната Финландия, е съществувало още в Средновековието (езиците на творчеството - особено различни диалекти фински [Fi]). Въпреки това, писмени паметници на тази област е запазена. [2] първият запис и проучване на финландския фолклор от прилага само за ХVIII век.

Финландска литература по време на шведското владичество

Първите писмени литературни произведения, създадени на територията на днешна Финландия, са на латински и шведски. първото е на езика на поклонение, второ - езикът на администрацията и търговия. За около 1480 godu [2] (другата данни - до около 1487-1491 година [3]) е първият паметник финландска литература на шведски: Yons (Йенс) Буда [SV] (1491 умира в една година), монах Свети Бриджит [SV] в Nodendale (Нантали) за Або (Турку), в превод от латински, съставено и публикувано колекция от текстове на религиозна и дидактичен характер; повечето от тях са били преводи от латински, но някои текстове са написани от него. [2]

В същия период се отнася и до появата на първите книги в фински, състоящ Aboskim епископ Микаел Агрикола (1510-1557 прибл.), С право се счита за основател на финландския писмен литературен език: грунд фински [Fi] (ABCkiria), публикувани в Стокхолм за 1543 "Молитва Agricola» [Fi] (Rucouskirja. 1544), превода на Новия Завет (1548) и др. [4]

Друг блестящ представител на средновековната литература Финландия - Зигфрид (Зигрид) Aronius Forsius [SV] (около 1550-1624), пастор и натуралист; известен със своите стихове, написани на шведски. [2] включително поемата "физика" (1611). [3]

През 1640 в АВО (сега - Турку), столицата на Финландия през целия период на шведското, е основана академия. и през 1642 започнах работа тук първата къща печат във Финландия. Тези събития формират основата за развитието на литературата в шведски, включително поезия и драма [2].

От литературата в началото на XVIII век, може да забележи еротични стихотворенията aboskogo професор Т. Rüdenau (1661-1729) и Jacob елегия Fres [SV] (гр. 1690-1729) [3].

Първата работа в изследването на финландския фолклор и историята на финландската култура се отнасят само до втората половина на XVIII век и се свързва преди всичко с пастора дейности Kristfrid Ganandera (1741-1790) и проф Хенрик aboskogo Porthan (1739-1804) [5]. От основно значение за запазването и изследването на финландската наследство от уста на уста се превърна в трактат портал «За финландски поезия" [3] (шведът. De poësi Fennica), който бе представен в пет части в 1766-1768 и 1778 съответно [5].

Този раздел не е приключило.

Можете да помогнете на Уикипедия, като я разширява.

Финландска литература по време на Великото херцогство Финландия

В резултат на Руско-шведската война на Финландия през 1809 г. става част от българската държава като Великото херцогство Финландия. докато получават относително голяма автономия [6]. В контекста на постепенно начало на национално пробуждане във Финландия се разработва активно литература. - както на шведски и, по-специално, във финландската език [1]

През 1831 г., личности и събития, свързани с университета в Хелзинки. се интересуват от финландския език и вярвам, че това е чрез разработване на финландския език възможно възраждане на финландската национална идентичност се основава "Общество на финландската литература." Най-значимите издания на прилаганите от емитента в първите години от дейността му може да се дължи, изготвен от Елиас Льонрот (1802-1884), като първата и втората, допълнено издание на националното наследство на финландския народ - Карелия към финландската епическа поема "Калевала" (1835 и 1849) - и колекция от руни "Kanteletar. или древни песни на финландския народ "(1840).

Сред първите писатели и поети, които искаха да одобрението на финландския език в литературата, са разпределени привърженик на образователна и патриотични идеали Jaakko Juteini; лирик Samuli Kustaa Берг и Пааво Korhonen (1775-1840), Оли Kyumyalyaynen [Fi] (1790-1855) и Antti Пухака [Fi] (1816-1893), който описва живота на хората в източната част на Финландия.

Sakariasom Topelius (1818-1898), пише "Приказки фелдшер", както и исторически романи в духа на Valtera Skotta. Той пише на шведски, с по-голямата част от творбите му много бързо преведена на финландски.

През втората половина на европейската литература от XIX век е имало една обща тенденция на преход от идеалистични описания на живота и хората в духа на романтизъм към реализъм и натурализъм. което несъмнено влияе финландската литература. Някои влияние върху финландска литература и руска литература условие. настоя в живота на изображението по същество е вярно. Характерна особеност на реализъм в литературата във Финландия бе фактът, че представител на нацията търси в пустинята, героите се чувстват необходимостта от защита на жените и на бедните, с детайлите, неукрасена, описани пороците на обществото като цяло и отделните му членове.







Първото голямо финландско писател е един от основателите на финландската книжовен език от Aleksis Киви (1834-1872). Той е създал първите финландски пиеси, пише романа "Седемте братя" (1870), която след кратка съпротива критици се превръща в национален символ.

Друг основен автор на втората половина на ХIХ век е Джухани Ахо (1861-1921), който е първият професионален писател във Финландия. както и като журналист и преводач. Ахо смята, че език - средство за изразяване на емоционални преживявания и следователно от голямо значение изтриване подобрение. В творбите си той използва финландска природата като едно от природните и трайните литературни герои. Сред най-известните негови творби - "Железопътна" (1884) и "Юха" (1911).

Поет и писател Карл Tavastsherna романи «Hårda tider» ( «трудни времена" (1891), разказва историята на селския живот в епохата на глада през 1867 г.); «En патриот утан fädernesland» ( «Patriot без държава", 1896); стихотворение «Laureatus» ( «Коронясаха", 1897) - се превърна в един от най-известните писатели-реалисти във Финландия от края на XIX век.

Финландска литература след обявяването на независимостта

Финландска литература - е

Нобелова награда за литература Франс Емил Силанпя

Реализъм развита и прониква по-дълбоко в вътрешния свят на човека от KA Tavastsherna. Джоел Лехтонен, Йоханес Linnankoski. Frans Sillanpää и Vaino Linna до съвременни прозаици като Ева Yoenpelto, Пааво Rintala Hannu Салама, Кристер Chilman.

Особено фино и деликатно изобразява историята на жените, често в пиеси, написани от Mariey Yotuni, Helloy Vuoliyoki Айно Калас. "The Simple Life" Мария Jotun задълбава в интелектуалната и критичният аспект в романа. Великолепната израз на уважение към прост селянин фински, който носи на раменете си цялото село се превръща Hella Wuolijoki цикъл "Niskavuori".

В романите си "The починалия графиня в младостта си" и "хора в лятна нощ" Франс Емил Sillanpää. Той е получил Нобелова награда през 1939 година. Той управлява като чувствително разкрие житейските въпроси.

Всички поезията на Финландия (в годините на независимост) се разделя на два периода: романтизма и модернизма. които са разделени по време на Втората световна война.

През 1920 г. групата "Plamenostsy" Така нарязани прозорец към Европа и екзотични страни. Виждайки завладяването на насилие Европа, поети като Katri Вала и Елмър Diktunius започна да звъни и се обадете на борбата за мир. Подходяща и не мисли обърнаха поет Агар Олсон, който в своята игра "Играта на снежни топки" (1939) предскаже точно политическата картина на света.

В края на Втората световна война е следващата стъпка в развитието на модернизма. Видни поети от онова време са били Aale Tyunni, Eva-Лиса начин Пааво Haavikko. Pentti Saarikoski и Ласи Nummi, които под влияние на шведски поезия от времето, изразена несигурност от времето чрез философия, политика и история.

Творчеството Yrjö Yulhya и своята колекция от стихотворения "Чистилище" (Fin. Kiirastuli), написана по време на зимния война, сега принадлежи на финландските поетични класици.

През 1930 г. Мария Jotun написа романа "залитат дом", който описва трагичната брака. Романът е публикувана само на 30 години по-късно. Сатиричен поглед на тези автори по въпросите на семейството и брака е оценен много късно.

В работата продължава професионалния живот Алпо Ruut TEXTE (например, в "Начало" роман), а също така разглежда степента на тема ( "Роден край" роман). Основните теми на литературни произведения стават безсилни и угнетените.

система за защита на хората се превръща в реална заплаха в романите Оли Yalonena. само срам и насилие живеят зад кулисите, както е показано на романа "Хотелът е за живите."

Arto Paasilinna описва сблъсъка на обикновения човек с правилата и ограниченията, наложени от обществото и държавата, и възвестява радостта от освобождението от тези правила. Paasilinna е призната в целия свят. Отделно от него, добре познат извън Финландия стана Lyle Hietamies и Кале Pyatalo, който пише романи на базата на неговите детски спомени.

Огромен брой творби са написани от жени. В тези творби, едва доловимо показва как жените се адаптират към суровата действителност, критикува собствените си мечти.

Този раздел не е приключило.

Можете да помогнете на Уикипедия, като я разширява.

Съвременната литература на шведски във Финландия

Наред с термина "финландска литература шведски" в същия смисъл, понякога се използва терминът "финландска литература шведски" [2].

Финландска литература - е

Други забележителни поети, които пишат на шведски - Ларс Хулда, капитанът на игра на думи. и Клаес Andersson, поетът на "новата простота".

Сред писателите на ръководната роля на К. Chilman със своя остър, внимателен стил, с разсъждения за депресивни тенденции в шведско-финландската общество. Autobiographer H. Tikkanen, писател Й. Й. Донър и сатирик bargum - значими стойности в шведско-литературна среда.

Този раздел не е приключило.

Можете да помогнете на Уикипедия, като я разширява.

Вижте това, което "финландска литература" в други речници:

Шведската литература - шведска литература е предимно шведски литература, но също така и от страна на населението във Финландия, който говори и пише на шведски. Runestone от произхода на реката датират от шведската литература рунически надписи казвам най ... ... Wikipedia

Българската литература в чужбина - българската литература в чужбина клон на руската литература, която е настъпила след 1917 извън СССР и България [1]. Българската литература в чужбина е разделена на три периода, съответстващ на трите вълни в историята на руската емиграция: 1918 1940 ... ... Wikipedia

Финландска литература - финландска литература развитието на двуезични Финландия и Швеция (носители на последния, т.нар финландски шведите представляват около 7% от населението.). Литература на финландски продукт сравнително по-късно време. Въпреки, че устната традиция ... ... Енциклопедия Колиър

Културата Финландия - това го е включил в наследство от езически времена, когато почитали "духове на природата" и "силите на земята", и се появява по-късно християнски обичаи и празници ... Уикипедия

Циганската литература - ромите по целия свят. Фолклор цигански фолклор изпитал влиянието на народите на държавите, през територията на която те са мигрирали. Въпреки това, ромската етническа група, живеещи на значително разстояние един от друг, са по-чести ... ... The Great съветска енциклопедия

Финландска литература - финландска литература 1. финландска до 1918. През Средновековието в Финландия има богата фолклорна фолклор в фински, но от тази епоха е запазен писмен записи. Първите литературни произведения излязоха в ... ... Литературно Енциклопедия

Финландска литература - Първите наченки на писане F. отнасят до половината от XVI век, когато на Реформацията, причинени проповед в жаргона. Първият проповедник на новата доктрина сред хората е Питър Ф. Serkilahti, основател на литературата F. счита abosky Bishop ... ... академично издание на речника ФА Brockhaus и IA Ефрон

  • Детска литература от скандинавските страни (комплект от 2 книги). Серията е систематичното публикуване на основната гама от света на детската литература: Всеки том включва литературата на една или повече страни с езиковото и културно - ... Прочети повече Купи за 1300 рубли
  • Сами литература. Dzhessi Rassel. Тази книга ще бъде направено в съответствие с вашата поръчка на технологии технология за печат при поискване. Високо качество на съдържанието от статиите в Уикипедия! Сами литература - литература на езика Сами, ... Прочети повече Купи за 1125 рубли
  • Чуждестранна литература на XIX век. Инструкция създаден в съответствие с федералните държавни образователни стандарти в посока на подготовка 032700 - филология (най-квалификационна степен "бакалавър"). Тя осигурява ... Прочетете още Купи за 1105 рубли
Други "финландска литература" книга по заявка >>





Свързани статии